De kracht van beweging

KAREL DE ROO-69_2000px.jpg

Bewegen en sporten is al van jongs af aan mijn ding.
Op 6-jarige leeftijd startte ik met judo en later volgde voetbal. Op school was lichamelijke opvoeding mijn favoriete vak en dus koos ik in het middelbaar voor sportwetenschappen om later leerkracht lichamelijke opvoeding te worden. Door rugklachten kreeg ik echter het advies iets anders te kiezen en dat werd uiteindelijk kinesitherapie.

In 2002 studeerde ik af aan de Universiteit van Gent als ‘licentiaat in de motorische revalidatie en kinesitherapie’. Ik kon direct aan het werk in een – op sporters gerichte – praktijk, wat ik verschillende jaren combineerde met de kinesitherapeutische begeleiding van een professioneel voetbalteam.

Na 7 jaar werd het tijd voor verandering en kon ik mijn passie voor oefentherapie verderzetten in de praktijk van chiropractor Luc Ailliet. De samenwerking met Luc en zijn vrouw Virginie is heel bepalend geweest in mijn verdere ontwikkeling als kinesitherapeut en als beweger. Tijdens deze verrijkende periode leerde ik immers Ido Portal en zijn ‘Movement Culture’ kennen.

Bij mijn eerste kennismaking met Ido Portal en zijn filosofie was het enorm confronterend mijn talloze bewegingsbeperkingen te ervaren. Tegelijk was het fascinerend iemand te leren kennen die me veel wijsheid bijbracht over de mens en zijn bewegingsmogelijkheden. En niet in het minst, hoe je deze bewegingsmogelijkheden kan ontwikkelen of herwinnen. De kracht van beweging werd me nog nooit zo duidelijk.

Deze ‘bewegingsfilosofie’ is niet alleen een keerpunt geweest in mijn aanpak als kinesitherapeut. Maar ook in mijn eigen evolutie als mens.

Op vandaag – x-aantal seminaries, inspirerende ontmoetingen en vooral veel oefenen later – ben ik nog even enthousiast als bij de eerste kennismaking.

Nathalie - mijn lieve echtgenote, supermama en grootste steun - leerde me intussen ook het belang van een evenwichtig eetpatroon. Zij studeerde af in Londen als Naturopathic Nutritional Therapist.

Naast beweging en voeding zijn er tot slot nog 3 andere elementen die we als mens dagelijks nodig hebben om ‘in balans’ te zijn: contact met de natuur, sociale interactie en nieuwe ervaringen opdoen. Dagelijks tracht ik een portie van elk van deze ingrediënten op te nemen en deze visie te delen met mijn studenten/patiënten.